FRI FRAKT 

HANTERING & SKÖTSEL

Genom att följa nedan enkla råd kommer dina keramiska knivar från Prochef Skandinavia tjäna dig väl i köket under många år.

Allmän information om hantering och skötsel av Prochef Scandinavias keramiska köksknivar

Prochef Skandinavias keramiska knivar är tillverkade av zirkoniumoxid vilket medför att skärpan bibehålles avsevärt längre än knivar tillverkade av stål. Keramiska blad är efter diamant, världens hårdaste material. De ändrar inte heller smak, lukt eller utseende på mat. Dessutom blir grönsaker som avokado och sallad inte bruna när de skärs med keramisk kniv eftersom den inte överför några metalljoner till maten. Du slipper också tårar när du skär lök eftersom det är den kemiska reaktionen som uppstår när stålbladet möter löken vilket bildar metalloxid som får ögonen att tåras.

Användning

Keramiska knivar är utmärkta till att skära frukt, grönsaker och kött utan ben. Använd alltid dessa knivar tillsammans med en skärbräda tillverkad av plast eller trä. Undvik om möjligt att skära på marmor, sten, glas, tallrikar och kakel. Skär alltid raka snitt och luta inte kniven. Skölj och torka av den direkt efter användning och placera tillbaka kniven där den förvaras. Knivarna är mycket skarpa varför de inte bör användas av yngre barn.

     

 

Skötsel

Som med alla köksknivar, blir resultatet bäst om du handdiskar dem med diskmedel. Följaktligen avråder vi från att diska dina keramiska knivar i diskmaskinen. I händelse av att bladet skulle missfärgas av något starkt livsmedel som inte går bort vid vanlig handdisk, kan du använda ett milt blekningsmedel.

Undvik

-Tappa keramiska knivar på hårda underlag till exempel stengolv.
-Slå eller skrapa mot porslin eller mot andra metallytor som bestick.
-Föra in bladet i en öppen låga. Keramiskt material är en utmärkt värmeledare.
-Att utsätta bladets flata sida för stora påfrestningar som att krossa vitlöksklyftor.
-Skära i ben, skaldjur och djupfrysta livsmedel samt dela ostar, ananas och stora rotfrukter.

Förvaring

Förvara dina keramiska knivar i ett knivblock eller med eggskydden på. Var lite försiktigt när du drar ut kniven från ett knivblock för att undvika skador på spetsen. Prochef Scandinavias keramiska köksknivar har en avrundad spets för att undvika detta.

Slitage

Alla knivar oavsett material blir mindre skarpa över tiden. Ett förhållandevis mjukt material som metall, oftast rostfritt stål, "rullar" när bladet blir slött. Hårdare material som stål med hög procent kol eller titan, tappar skärpan på ett annat sätt. Allt eftersom materialet hårdnar, blir det mindre förlåtande och tenderar att små fördjupningar skapas. Avancerade keramiska blad är helt enkelt nästa steg i utvecklingen av köksknivar och hårdare än alla metaller. Förutom diamant är keramik det hårdaste materialet i världen. Keramiska blad är vassast av alla knivar och behåller skärpan längre. Efter lång tid av användande, kan du upptäcka spår av slitage i form av hack på eggen. Detta innebär inte nödvändigtvis att kniven är slö utan kan användas ett tag till. När kniven har blivit för slö behöver den slipas med en diamantslip. Att du endast använder en diamantslip och ingen annan sort är av största vikt. För bästa resultat rekommenderar vi att du anlitar Knivbrev.

 

Garanti

Våra keramiska knivar levereras med livstidsgaranti mot tillverkningsfel. Skador som uppstår vid felaktig eller vårdslös användning eller omfattas inte av vår garanti. Samma gäller om du tappar den på ett hårt underlag som till exempel ett stengolv.